Euh… artificial intelligence?

Tegenwoordig worden we overstelpt met nieuwe vaktermen, vaak gelinkt aan technologie. Maar waarvoor staan ze juist? En wat kunt u ermee? Magazine Media is graag uw gids en laat experts ter zake aan het woord. Zo geeft Steven Van Belleghem (Nexxworks) ons meer info over artificial intelligence.

Kunt u artificial intelligence kort omschrijven?

Artificial intelligence is een computersysteem dat in staat is om grote hoeveelheden data te verwerken en daar vervolgens zaken mee te doen die het sneller, performanter en juister kan dan de mens.

De term bestaat al zeer lang: meer dan 50 jaar geleden werd de Turingtest ontwikkeld. Die moet bepalen of computers menselijke intelligentie hebben. Dat zal het geval zijn wanneer ze conversaties met mensen kunnen voeren zonder dat deze personen door hebben dat ze met een computer aan het praten zijn. Ondanks ontwikkelingen als chatbots hebben we dat punt nog niet bereikt.

Wilt u weten wat artificial intelligence voor klanten kan betekenen? Bekijk de video.

Waarom blijft het een trend in 2018?

Wat 2007 voor mobile was, was 2017 voor artificial intelligence. In 2007 kwam de iPhone uit, waardoor communicatie veel mobieler begon te verlopen. In 2017 versloeg AlphaGo, de computer van Google, de beste Go-speler op het wereldkampioenschap. Een mijlpaal, maar desondanks zitten heel wat ontwikkelingen nog in een vroege fase. Ik denk dan ook niet dat 2018 het jaar van artificial intelligence wordt, volgens mij wordt het de grote trend van de volgende 10 jaar.

Een interview van Steven Van Belleghem met AI prof Pieter Abbeel.

Welke toepassingen met magazine media ziet u?

Ik zie twee richtingen. Enerzijds zullen bepaalde artikels door een computer geschreven kunnen worden. Ik denk aan financiële berichten, sportverslaggeving… Le Monde publiceerde al artikels op basis van de verkiezingsuitslagen, geschreven door een computer.

Anderzijds zullen we dankzij AI beter de context van de gebruiker van bijvoorbeeld een magazinewebsite kennen. Media proberen hun content steeds meer te personaliseren, maar dat gebeurt heel vaak door rekening te houden met gedrag in het verleden. In de toekomst zullen ze door AI meer informatie hebben over de context waarin een gebruiker zich bevindt. Dat zal voor betere personalisering zorgen.Magazines zullen dus zeker hun voordeel kunnen doen met artificial intelligence.

Zin in meer?