Surf naar

WeMedia

21% Belgen leest meer magazines in de zomer

Ook in België is de zomervakantie niet compleet zonder magazines, zo blijkt uit een onderzoek in opdracht van Roularta Media. Vrouwen, jongeren en mensen in hogere sociale groepen lezen meer in de zomer. 21% van de Belgen leest meer magazines tijdens de zomermaanden dan in de rest van het jaar. Dit zomereffect van meer lezen is iets sterker bij de vrouwen en de jongere leeftijdsgroepen, waar 1 op 4 aangeeft meer in de zomer te lezen dan gedurende het jaar.

Lees ook: Geen zomervakantie zonder magazines

68% van de Belgen leest magazines en 9 op 10 magazinelezers leest even vaak als of meer in magazines tijdens de zomer. In de hoogste sociale groepen is het aandeel dat in de zomer meer leest het hoogst: 30% SG1-2 t.o.v. minder dan 20% voor de andere groepen. Regionaal werden geen significante verschillen gedetecteerd.

Digitaal vs papier

De verhouding tussen lezen van de papieren versus de digitale versie is in de zomer niet anders dan doorheen het jaar. Tijdens de zomer leest de meerderheid enkel de papieren versie en minder dan 1 op 10 leest enkel de digitale versie. Eén op drie leest beide versies.
Het aantal zomerlezers dat alleen de papieren versie leest ligt opvallend hoger bij vrouwen, en ook de Nederlandstaligen scoren hoger op dit criterium. Vanaf 35 jaar leest 2 op 3 magazinelezers enkel de papieren versie in de zomer.

Ook in de jongere leeftijdsgroepen (18-34 jaar) leest de helft alleen de papieren versie tijdens de zomer.

Bron: Op 6 juni 2019 heeft Ipsos in opdracht van Roularta Media een beknopte, gerichte bevraging rond het leesgedrag in de zomer georganiseerd. 1741 Belgen ouder dan 12 jaar, representatief voor onze bevolking, namen deel aan deze peiling en bieden insights over het lezen van magazines in het algemeen, hun leesgedrag tijdens de zomermaanden en gedurende het jaar, en de lectuur van de papieren versie versus de digitale versie.

Gerelateerde artikels:

Print Friendly, PDF & Email