Surf naar

WeMedia

Havas: 84% verwacht content van merken

Het nieuwste rapport van het wereldwijde Havas-onderzoek ‘Meaningful Brands’ concludeert dat de content die merken creëren voor het grootste deel weinig tot geen waarde heeft voor consumenten. Clutter dus. Vandaar dat consumenten zeggen dat maar liefst 74% van de merken gewoon zou mogen verdwijnen.

In ‘Meaningful Brands’ keek Havas dit jaar voor het eerst naar de rol en de waarde van content. 84% van de respondenten heeft de verwachting dat merken content produceren. Maar de 1.500 wereldwijd belangrijkste merken konden hun doelgroepen daarmee blijkbaar niet bekoren: 60% geeft aan dat de content ‘slecht is, irrelevant of de verwachtingen niet waarmaakt’.

En dat is een grote misser, volgens het rapport, want merken hebben zeer veel te winnen als hun content goed is. Havas vond een correlatie van 71% tussen contenteffectiviteit en merkimpact op het persoonlijke welzijn van consumenten. En dat laatste heeft tot gevolg dat een merk meer betekenis krijgt voor mensen en resulteert in substantieel sterkere businessresultaten. Zogenaamde ‘meaningful brands’ presteren namelijk 206% beter aan de beurs, zien hun share of wallet 48% stijgen en hun ROI met 137%! Klinkende cijfers.

Havas geeft aan dat de kloof tussen de goed scorende merken (bv. Google en IKEA) en de rest groter lijkt te worden. En dat heeft volgens de mediagroep alles te maken met het wel of niet leveren van persoonlijke benefits voor consumenten. Merken veronderstellen kennelijk dat ze mensen alleen maar entertainment hoeven te bieden, maar dat blijkt niet te werken.

Gelukkig geeft het rapport ook voorbeelden van content die goed werkt, zoals Nicorette dat laat zien hoe mensen resultaat bereiken. Merken moeten onderzoeken op welke content hun publiek echt zit te wachten en wat de rol van content is: inspiratie, educatie of informatie (lees ook: het beautygeheim van Dove). Van retailers verwachten consumenten bijvoorbeeld vooral content die hen iets nieuws bijbrengt. De gezondheidssector zou het niet alleen over probleemoplossen, educatie en informatie moeten hebben, maar ook inspiratie bieden.

De top 10 van Havas’ Meaningful Brands-lijst:

  1. Google
  2. PayPal
  3. Whatsapp
  4. YouTube
  5. Samsung
  6. Mercedes-Benz
  7. Nivea
  8. Microsoft
  9. Ikea
  10. Lego

* ‘Meaningful Brands’ ondervroeg 375.000 mensen in 33 landen.

Bron: Havas

Print Friendly, PDF & Email