John Wilpers, Innovatie in Media: “Juist nu moeten bedrijven investeren in vergroening!”

John Wilpers portrait

Het belang van menselijk kapitaal voor media, reclame en marketing. Hoe exploiteer je podcasts en nieuwe business modellen voor mediabedrijven? Dat is nog maar een greep uit de hoofdonderwerpen van Innovation in Media World Report 2020/21. Dit jaarlijkse overzicht van wereldwijde trends is een absolute ‘must-read’ voor iedereen die met media en reclame te maken heeft.

Lees ook: Juan Señor: “Print is haute couture, digital is prêt-à-porter”

Dit is de 11e editie van het rapport en John Wilpers schreef ze allemaal samen met Juan Señor, spreker op MAGnify in 2018 (lees hier meer). FIPP organiseerde een webinar om met Wilpers de hoogtepunten van het rapport te overlopen (bekijk de webinar hier).

Praktische, uitvoerbare, haalbare ideeën

Wij spraken John Wilpers via Zoom in zijn huis in de buurt van Boston om nog iets meer te weten te komen over het rapport. Wilpers’ vele reizen voor klanten en het Innovation Report zijn natuurlijk helemaal weggevallen voor het moment, maar wat hij vooral mist is dat je niet even ergens een koffie of een pintje kunnen gaan drinken. Herkenbaar.

Over het Innovation Report vertelt hij: “Ik verzamel gedurende het hele jaar verhalen uit de hele wereld waaruit ik vervolgens de allerbeste selecteer. Het boek is dus gevuld met praktische, uitvoerbare en vooral haalbare ideeën, die je kunt gebruiken om je toekomst in handen te nemen. Ik ben er trots op dat het bruikbare zaken zijn en niet zomaar theorieën, al staan die er ook wel in.”

Waanzin om nu als merk van de radar te verdwijnen

“Magazineoplages, hun bereik en ook het digitaal lezen, groeien allemaal op het moment”, zegt Wilpers. “Mensen hebben afleiding nodig en willen ontsnappen aan de dagelijkse werkelijkheid. Vooral special interest magazines rond hobby’s en passies van mensen zijn nu belangrijk en dat is ook een kans voor adverteerders om uit te vinden waar mensen behoefte aan hebben nu.”

“Het is waanzin om op dit moment van de radar te verdwijnen als merk. Zelfs als vliegtuigmaatschappij of reismagazine. Je kunt je niet veroorloven om volledig afwezig te zijn bij consumenten, maar je moet de dingen waarschijnlijk wel anders doen. Het zou goed zijn als adverteerders en bureaus samen met magazines een plan te maken voor de komende maand, een plan voor de volgende 3-5 maanden en voor daarna.”

De beste innovatie

Wat is de beste innovatie van de laatste jaren volgens John? “Het is niet een bepaald ding voor mij, maar de vaardigheid om als bedrijf flexibel en open genoeg te zijn om te innoveren en dingen uit te proberen vind ik enorm belangrijk. Het is een interne attitude die van bovenaf doorheen de organisaties sijpelt: een management dat dit niet zelf praktiseert, zal zeer moeilijk mensen aan kunnen trekken die het tot een succes maken. De echte innovatie is de veranderde relatie tussen het management van een bedrijf en de mensen die er werken, een compleet andere cultuur met respect en erkenning voor de werknemers.”

Lees ook: Inspirerende innovatie? Die vind je bij magazinemerken

Podcasting en businessmodellen

Het Innovation Report bevat een schat aan inspiratie en advies voor mediabedrijven, maar ook voor adverteerders, media- en reclamebureaus valt er veel te halen. “Innovatie op zich is relevanter dan ooit, omdat we op alle vlakken voor onbekende en ongekende veranderingen en uitdagingen staan. Het rapport gaat uitgebreid in op de mogelijke businessmodellen voor media, waarvan advertising er een uit dertien is. Die inkomstenstromen moeten adverteerders en bureaus ook kennen, want zo weten ze wat ze van uitgevers mogen verwachten en eisen.

Verder is er veel aandacht voor de do’s en don’ts van podcasting. Hoe moet je ermee starten? Welke soorten reclame werken in podcasting?”

Employer branding is een noodzaak

Dit rapport gaat voor het eerst ook dieper in op ‘menselijk kapitaal’: hoe je talent aantrekt en hoe je hen tevreden houdt. Dit is een van de grote uitdagingen van bedrijven in media, reclame en marketing. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat 83% van werknemers wereldwijd zegt van job te willen veranderen omwille van de bedrijfscultuur.

“Elk bedrijf zou mensen in dienst moeten hebben die specifieke content maken voor ‘employer branding’. Het is ongelooflijk hoe moeizaam missie statements te vinden zijn op bedrijfswebsites. En zoek maar eens naar interviews met medewerkers over hun ervaring bij hun bedrijf: die zijn er gewoonweg niet.

Dat zijn precies de zaken waar bedrijven zich nu mee bezig zouden kunnen houden, zodat ze straks klaar zijn om het beste talent uit de markt te halen.”

Innovatie in print

Het Innovation in Media World Report wijdt altijd een hoofdstuk aan opvallende printadvertenties. Wilpers ziet jaar na jaar de mooiste voorbeelden voorbijkomen.

“Ik denk dat voor mij de beste case dit jaar misschien wel ‘Make your own sanitary pad’ is”, vertelt hij. “De advertentie geeft tips hoe jonge meisjes die geen maandverband kunnen betalen het wel zelf kunnen maken. Het mooie vind ik dat het om een maatschappelijk goed doel gaat. (NvdR: Meisjes, ook in rijke landen, missen regelmatig school, omdat ze geen maandverband of tampons kunnen betalen.)

En anders is het de Coca-Cola sound ad: ‘Try not to hear this’.

Mijn ‘all time’ favoriet is waarschijnlijk de Nivea SunCare-advertentie met ingebouwde zonnepanelen, waarmee je je gsm kon opladen in Brazilië.”

Duurzaamheid is brand building

Een hoofdstuk in het rapport is gewijd aan duurzaamheid. Dat onderwerp lijkt een beetje op de achtergrond te raken op het moment, maar volgens Wilpers moeten bedrijven zich er juist nu mee bezig houden.

“Het is uitermate belangrijk, vind ik, en heeft alles te maken met brand building. Je moet laten zien dat je een sociaal geweten hebt als bedrijf. De focus ligt nu elders, maar ik denk niet dat mensen milieubewustzijn daarom minder belangrijk vinden. In het rapport lijsten we een hele rij oplossingen op. Dat hoeft niet duur te zijn. Begin al eens met spaarlampen en waterbesparende toiletten.

Ontbrekende missie

Bedrijven zouden hun doelen op dit vlak duidelijk moeten definiëren en in hun missie opnemen. Dat heb ik wereldwijd nog bijna nergens kunnen vinden. Je kunt als bedrijf toch aangeven waar je nu staat, welke vooruitgang je geboekt hebt en waar je uiteindelijk naartoe wil. Zo bouw je aan een duurzaam imago, wat zeer belangrijk is voor Millennials en GenZ.”

Muziek tijdens lockdown

John Wilpers bezoekt op zijn reizen alle toffe jazzclubs en deelt die op zijn  website Global Rythms. Dat gaat nu even niet. Onze slotvraag is dus: welke muziek adviseert de muziekexpert Wilpers ons tijdens de corona lockdown te beluisteren?

“Er zijn veel clubs die concerten online delen op het moment. Een heel onbekende in St Louis doet dat elke dag. Maar als ik muziek moet aanbevelen om deze tijd goed door te komen is het waarschijnlijk Louis Armstrong. Al zijn muziek is zo vol leven, maar hij heeft ook blues voor de nostalgische momenten.”

Uw eigen exemplaar van het Innovation in Media World Report kunt u hier bestellen.

Alle webinars van FIPP (ook voorgaande terug te luisteren) vindt u hier

Lees ook: