Mediacontext beïnvloedt merkvertrouwen

Trust matters: magazines vs social media

Een merk staat of valt met het (gebrek aan) vertrouwen van consumenten. Uit onderzoek blijkt steeds weer dat er een sterke correlatie is tussen merkvertrouwen en andere belangrijke KPI’s. Vandaar dat adverteerders in hun briefings in toenemende mate de focus leggen op vertrouwen, zo concludeert Magnetic Media na gesprekken met strategische planners.

Het nieuwe ‘Trust Matters’-onderzoek toont aan dat magazine media met 70% vertrouwen dan een betere keuze zijn dan sociale media (30%). Dat geldt ook voor de leeftijdsgroep jonger dan 35 jaar, hoewel zij wel iets meer vertrouwen hebben in sociale media (35%).

Trust matters: magazines vs social media

In nieuw onderzoek onder de naam ‘Trust Matters’ werken Magnetic en MediaCom aan een zogenaamde ‘t-score’ (trust-score): een genuanceerde beoordeling van de noodzakelijke onderdelen van vertrouwen. Op de belangrijkste indicatoren betrouwbaarheid, ethiek, betekenis en beleving scoren magazines beduidend hoger dan sociale media.

Graph trust-factor

Halo-effect

Wat betekent dat voor reclame? Uit het onderzoek blijkt dat adverteerders enorm kunnen profiteren van het vertrouwen in magazinemerken: er werden ‘Halo’-effecten geregistreerd van 64%-94% bij merken als Tesco en Pearl Drops. Opvallend is dat deze effecten niet alleen door print, maar op alle platformen gegenereerd werden, zelfs middels sociale media. Daaruit blijkt dat de afzender – in dit geval het magazinemerk – de belangrijkste factor is die de gebruikers vertrouwen geeft in de content.

Hoe dat ‘Halo’- of ‘rub off’-effect werkt, legt de Duitse marktonderzoeker en professor Engel uit. Natuurlijk is de juiste toon aanslaan en de juiste doelgroep bereiken de basis van alle succesvolle communicatie. Maar de context van een advertentie – zo blijkt uit vele onderzoeken – kan de slaagkans gevoelig verhogen. Dat heeft te maken met de uitwerking van media-interactie op ons brein en ons bewustzijn, die per medium verschillend is.

Deze veranderde toestand heeft invloed op de manier waarop we een tv-commercial, magazine-advertentie of online-campagne waarnemen en verwerken. Er zijn verschillende oorzaken voor het context-effect, zoals het ‘attentie-inertie’-model (hogere opmerkzaamheid), het ‘framing’-effect (verwerkingsschema) en priming (gemoedstoestand). Het gaat te ver om al deze effecten hier toe te lichten (voor de liefhebbers: lees hier meer), maar de conclusie is dat het omgevingseffect wetenschappelijk goed verklaard kan worden. Met name kwalitatief hoogwaardige redactionele omgevingen die focus vragen en mensen in een positieve gemoedstoestand brengen, verhogen de kans op een betere reclamewerking.

Bron: Magnetic Media, Editorial Media

Meer lezen over dit onderwerp: