Mediamerken herstellen vertrouwen in voedingsmerken

Food Brand Trust logo

Veel merken in de voedingssector hebben het vertrouwen van hun klanten verloren de afgelopen jaren. Mediamerken kunnen hen helpen hun authenticiteit terug op te bouwen, zo blijkt uit nieuw Frans onderzoek in het kader van het Food Brand Trust project van de drie grootste uitgevers uit het land. Magazinemerken blijken een serieuze impact op de betrouwbaarheid en legitimiteit van merken te hebben, doordat ze een gevoel van nabijheid creëren en zowel imago als aankoopbereidheid beïnvloeden.

Food+Brand+Trust

Juist de food brands hebben sterke behoefte aan opwaardering in het hoofd en hart van consumenten in de actualiteit van schandalen en ophef over de herkomst van voeding. Mensen zijn bewuster bezig met de samenstelling en productiemethoden van hun voedingsproducten en op zoek naar transparantie. Merknamen spelen een veel minder belangrijke rol in het keuzeproces dan vroeger.

Het project Food Brand Trust bestaat uit analyse enerzijds (m.b.v. Ipsos) en het vinden van concrete oplossingen voor merken anderzijds. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van video-interviewing, waarbij consumenten de inhoud van hun boodschappenmandje bespreken. Smaak, prijs en kwaliteit zijn de belangrijkste keuzecriteria. Een op drie ondervraagden laat het merk volledig buiten beschouwing en zoekt een gezonder en ethischer alternatief, waarbij ze op basis van prijs vaker uitkomen bij de eigen merken van retailers. Conclusie is dat voor foodmerken het creëren van (hernieuwd) vertrouwen en herbevestiging van hun waarden momenteel de belangrijkste opdrachten zijn.

Om de rol van media hierbij in kaart te brengen, onderzocht Ipsos 4.000 ervaringen met reclame in TV, print en digitaal. Om vertrouwen op te bouwen moet een merk op 4 pijlers werken:

  1. Kwaliteitsperceptie
  2. Nabijheid
  3. Relevantie
  4. Aanbeveling

Persmerken kunnen deze pijlers activeren, vooral wanneer print en digital gecombineerd worden. De redactionele omgeving boost namelijk het vertrouwen van consumenten t.o.v. de geadverteerde merken, vergroot het gevoel van vertrouwd zijn of nabijheid en de relevantie. Televisie blijkt vooral een positieve invloed te hebben op aanbeveling en is even sterk als persmerken als het gaat om verhogen van kwaliteitsperceptie. De combinatie van deze factoren creëert vertrouwen en merkvoorkeur op het moment van aankoop. Een printcampagne in combinatie met televisie of digitaal heeft het sterkste effect: +5-7 punten aankoopintentie.

Voor foodmerken is de context van vertrouwde persmerken dus een kans om het vertrouwen van consumenten terug op te bouwen en hen opnieuw te overtuigen.

Food Brand Trust logo

Bron: www.foodbrandtrust.com/

 

Lees ook: