Surf naar

WeMedia

Tom Tom Magazine, enkel en alleen voor vrouwelijke drummers

Dat magazines een goed medium zijn om hele specifieke doelgroepen te bedienen is gemeengoed. Een blad dat deze theorie naadloos is de praktijk omzet, is Tom Tom Magazine, ‘the only magazine in the world dedicated to female drummers’. Van een nichedoelgroep gesproken. En toch, Tom Tom Magazine werkt en bouwt gestadig aan z’n community.

Die community is natuurlijk de basis van dit concept. Vrouwelijke drummers zijn niet dik gezaaid. Net daarom hebben ze hun eigen verzuchtingen en verlangens. En daar speelt Tom Tom Mag handig op in.

Tom Tom mag article

Dat doet het allereerst met een printmagazine op kwartaalritme dat 74 pagina’s telt. Inhoudelijk brengt het vooral de lifestyle en verhalen van drumsters wereldwijd, in de hoop zo meer aandacht op deze doelgroep te vestigen en vrouwen aan te moedigen er ook mee te beginnen. Dat doet er ons aan denken dat we hen dringend moeten tippen over Isolde Lasoen, drumster van Daan en tal van andere projecten.

Tom Tom Mag gaat meteen ook iets breder dan enkel drummen. Het durft stelling innemen als het gaat om vrouwenrechten en emancipatie. Empowerment is in dit magazine geen loos begrip.

Nicheadverteerders

De focus op de niche zorgt er meteen ook voor dat aanwezigheid in het blad de ultieme natte droom is voor adverteerders die hierin actief zijn. Het wemelt er van de producenten van drumstellen, drum sticks en allerhande toebehoren.

Dat geldt trouwens ook voor de site die naast de voorstelling en bespreking van technische toeters en bellen en besprekingen van cd’s en dergelijke het aspect vrouwenrechten duidelijk ‘in the picture’ plaatst. Voor uitgebreide verhalen en interviews is hier minder plaats.

Hit like a girl

Als je community je USP is, moet je natuurlijk verder gaan dan print en een website. Dat doet Tom Tom Magazine ook. Het startte met de Hit like a girl contest, de enige wedstrijd voor vrouwelijke drummers wereldwijd. Ook heeft het een online tv-zender, waarvan de filmpjes duidelijk met beperkte middelen in elkaar worden gestoken. Wat opvalt, is dat er niet enkel filmpjes van 1 of 2 minuten worden getoond, maar ook uitgebreide reportages die tot een kwartier duren. Het diepgaande van het magazine trekken ze duidelijk door in hun andere kanalen, wars van regeltjes.

Weinig verrassend heeft Tom Tom Magazine ook een e-shop met drumstellen en toebehoren. Leuk tot slot is het platform om iemand te vinden om je drumskills te vergroten. Hoe kan je nog meer communitybouwend zijn…

Print Friendly, PDF & Email